Suomi tunnetaan jääkiekon mahtimaana, joka on lähes aina kärkikahinoissa jääkiekon arvokisoissa – ei ole väliä, onko kyseessä naisten, miesten tai nuorten joukkue. Jokainen joukkue on niittänyt mainetta ja kunniaa pitkin vuosia ja vuosikymmeniä. Suomen miesten ensimmäinen maailmanmestaruus vuonna 1995 on varmasti jäänyt kaikkien katsojien mieliin ikuisiksi ajoiksi. Suomalaisten menestyminen niin naisten kuin miesten osalta saa nuoret haaveilemaan jääkiekon pelaamisesta ja työskentelemään tavoitteellisesti harrastuksensa eteen. Jokaisen jääkiekkoa tosissaan pelaavan haave onkin edustaa Leijonia joskus arvokisoissa.
Jääkiekko sopii aivan kaikille
Jääkiekkoa voi harrastaa ihan kuka tahansa, sillä Suomesta löytyy väkilukuun ja maan kokoon suhteutettuna enemmän jäähalleja kuin mistään muualta. Tämä takaa myös sen, että jopa pieniltä paikkakunnilta löytyy sopivia joukkueita, joihin voi liittyä. Jääkiekon saralta löytyy myös niin sanottuja harrastejoukkueita, joissa ei sallita esimerkiksi taklaamista. Tällaiset joukkueet sopivat heille, jotka haluavat välttää riskejä ja vain nauttia liikkumisesta.
Jokaisen juniorikiekkoilijan taustajoukot voivat myös olla mukana jääkiekkoharrastuksessa muutenkin kuin kuljettamassa harrastajaa kiekkoilemaan. Jokainen joukkue tarvitsee valmentajia, huoltajia ja joukkueenjohtajan. Sen lisäksi jääkiekkojoukkuetta voi tukea taloudellisesti. Varoja joukkueelle voidaan kerätä esimerkiksi myymällä tuotteita. Vanhemmat voivat auttaa tuotteiden myymisessä ja näin olla avustamassa joukkuetta. Yhtään ottelua ei voi pelata ilman tuomaria, sillä tuomarilla on suuri rooli jääkiekossa. Jokainen vanhempi voi kouluttautua tuomariksi ja lähteä tuomitsemaan otteluita. Jääkiekkoliiton järjestämiä otteluita pelataan joka kautena yli 40 000, joten kaikenlainen vapaaehtoistoiminta jääkiekon eteen on todella tärkeää. Kesäaikaan toiminta on pyritty pitämään käynnissä siten, että harrastajat pääsevät pelaamaan rullakiekkoa.
Jääkiekkoilijan pakolliset varusteet
Jääkiekko on kohtalaisen kallis harrastus, sillä siinä tarvitaan runsaasti erilaisia varusteita. Sen lisäksi seurat voivat periä kausimaksuja. Raha ei kuitenkaan enää ole esteenä jääkiekon pelaamiselle, sillä monet seurat myöntävät taloudellista tukea vähävaraisille perheille. Myöskään varusteita ei tarvitse ostaa uutena, sillä harrastuksen alussa käytetytkin varusteet käyvät aivan yhtä hyvin. Pääasia on, että esimerkiksi kypärä on ehjä ja luistimet sopivan kokoiset.
Jääkiekkoilija tarvitsee vähintään luistimet, mailan, kypärän ja kasvosuojan, hartiasuojat, kyynärsuojat, polvisuojat, kaulasuojan, hammassuojat, hanskat ja miehet alasuojan. Sen lisäksi otteluita varten tarvitaan joukkueen pelihousut ja pelipaita. Pelihousut saadaan pysymään ylhäällä henkseleiden avulla, joten jääkiekkoilijat tarvitsee myös sellaiset. Joukkueen jäsenillä tulee olla samanlaiset pelivarusteet, joten paidat ja housut tilataan yleensä joukkueen puolesta. Toki niistä saattaa joutua maksamaan. Tärkeää on myös, että pelaajalla on kaikkien suojien ja peliasun alla hyvät ja hengittävät alusvaatteet. Sellaiseen kannattaa panostaa, sillä muutoin pelaaminen saattaa tuntua tukalalta. Pelisukkien olisi myös hyvä olla sopivan kireät, jotta ne pysyvät tiukasti jalassa. Sen lisäksi myös sukkien tulee hengittää, jotta pelaajan jalka ei hikoa liikaa luistimessa. Nämä kaikki säilötään kätevästi sopivan isoon varustekassiin. Tällaisella varustelistalla pääsee jo hyvin alkuun.
Suomen Jääkiekkoliitto ry järjestää toimintaa ympäri Suomen
Jokaisen jääkiekkoilijan kannattaa liittyä Suomen Jääkiekkoliiton jäseneksi. Tällä hetkellä Suomen Jääkiekkoliiton listoilla on yli 67 000 lisenssipelaajaa ja sen lisäksi 200 000 aktiivista jääkiekkoharrastajaa. Jäsenseuroja Suomessa on reilut 420 ja joukkueita melkein 3 000. Nämä joukkueet pelaavat ottelunsa yli 200 jäähallissa ja tuomareita ja toimitsijoita otteluihin löytyy 2 350 tuomarin joukosta.
Suomen Jääkiekkoliitto on suurin yksittäinen jääkiekko-otteluita järjestävä taho Suomessa. Yhden kauden aikana se järjestää yli 40 000 jääkiekko-ottelua. Jääkiekko-otteluiden järjestämisen lisäksi Suomen Jääkiekkoliiton tehtävänä on järjestää kaikille jääkiekkoa harrastaville lapsille ja nuorille liikuntamahdollisuuksia turvallisesti. Tämä toimii siten, että Jääkiekkoliiton jäsenseurojen vetäjät ovat tehtävään koulutettuja. Näin jääkiekon harrastaminen on varmasti turvallista kaikille.
Suomen menestys arvokisoissa
Suomi on menestynyt erittäin hyvin jääkiekon arvokisoissa. Seuraavat tulevat kisat ovat Jääkiekon MM-kisat 2022, johon Suomi saa taas kasaan loistavan joukkueen niin nuorten, naisten kuin miesten puolella. MM-kisoissa Suomen miesten joukkue on onnistunut tähän mennessä saavuttamaan kolme kultaa, kahdeksan hopeaa ja kolme pronssia. Naiset taas eivät ole vielä tähän mennessä onnistuneet saavuttamaan kultaa, mutta hopeaa sen sijaan on voitettu kerran ja pronssia jopa 12 kertaa.
Nuorten joukkueet arvokisoissa on jaettu alle 18-vuotiaisiin ja alle 20-vuotiaisiin. Suomella on vahva panos molemmissa ikäryhmissä vuosi toisensa jälkeen. MM-kisoissa alle 18-vuotiaiden joukkue on yltänyt neljästi kultaan, kolmesti hopeaan ja neljästi pronssiin. Alle 20-vuotiaat pistävät vielä hieman paremmaksi saavutusten osalta. Suomen alle 20-vuotiaiden joukkue Nuoret Leijonat on onnistunut voittamaan MM-kisat viisi kertaa, tullut hopealle viisi kertaa ja saavuttanut pronssia kuusi kertaa.
Kaiken kaikkiaan jokaisen joukkueen saavutukset ovat erittäin hyviä. Suomen nuorten innostus jääkiekkoa kohtaan vain kasvaa sitä mukaa, mitä enemmän tulosta suomalaiset saavat aikaan. Samaan aikaan myös NHL:n kiinnostus nuoria suomalaisia pelaajia kohtaan kasvaa. Täältä onkin tänä päivänä helppoa lähteä NHL-joukkueeseen, sillä suomalaisten maine kovina ja taitavina pelimiehinä on kiirinyt ympäri maailmaa kovien saavustusten ansiosta.